Followers

Saturday, April 23, 2011

Arah Hidup...

aku percaya setiap manusia yang berakal pasti sentiasa memikirkan arah hidupnya yang sebenar. arah hidup ini perlulah jelas dan terang supaya jalannya x kabur. klu dh kabur susah untuk kita tujui atau redahi... betul x???

semakin kita menganjak dewasa maka pasti satu per satu erti kehidupan itu dapat kita rasai dan mengerti.. sebuah kehidupan yang ditakdirkan atau sebuah kehidupan yang kita mencorakkanya sendiri.. dalam meniti arus kehidupan ni pasti kita jatuh, tergelincir malah ada jugak yang tersungkur.. tp itu semua kan kehidupan.. kita haruslah bangun dengan semangat yang kuat dan jiwa yang kental agar kita x mudah lagi di pijak orang..

sememangnya jalan menuju kejayaan adalah satu lorong yang agak sukar tetapi tidak mustahil.. ramai orang telah membuktikan.. latar belakang dan keturunan bukanlah jaminan. apa yang penting gunalah akal pemikiran yang di anugerahkan dgn sebaik-baiknya.. dalam kehidupan ini pasti ada sesuatu yang indah buat kita semua... jadi jangan pernah berhenti berharap!

khilaf dan dosa semalam jadikan pengajaran... desakan nafsu yang bakal merosakkan jiwa raga cuba kita hindari... sentiasa menadah tangan memohon petunjuk dari Yang Maha Esa agar diperbetulkan diri kita yang selama ini ada 'songsangnya'.... insyaallah perlahan-lahan kita pasti boleh mengatasi desakan ini....

# sebagai peringatan dan nasihat buat diri aku dan juga PLU yang lain... jangan sampai terlanjur seperti aku... !!!

9 comments:

 1. Rasulullah Saw. bersabda, “Setiap anak Adam itu mempunyai kesalahan, dan sebaik-baik orang yang mempunyai kesalahan ialah orang-orang yang banyak bertaubat.” (HR. Tirmidzi dan Ibnu Majah).

  ReplyDelete
 2. aku suka entry ni.. sbb memikirkan arah hidup la aku sentiasa beringat2 bila nak berbuat apa2.. sbb kesannya nanti sampai ke tua..InsyaAllah, sama2 la kita mengarah ke jalan yng baik... amin..

  ReplyDelete
 3. steven: jawapan ringkas dari orng busy....aku suka aku suka

  ReplyDelete
 4. hehe... mmg bz sgt2 la beb skrg ni.... mancari arah hidup yang jelas lg terang... skrg ni nak focus pada karier aku dan juga kebahagiaan dan kesejahteraan keluarga aku.... xmo pikir pasal len... sorry rr lama x update... last week meeting bagai nak rak.. bayangkan 2 minggu sblm tu kena prepare report... macam nk mati... tp next month aku nk p bercuti kat redang... hehe... zack, john jom g redang!!

  ReplyDelete
 5. steven: hang nak ke redang nye brape hari bulan??? aku takut kalau aku ke sana nanT kita telanjur plak...hak hak hak gurau saja...

  ape-ape pun enjoy ur trip...jngn lupe bawak balik jajan untk aku nanT

  ReplyDelete
 6. jajan? apa tue??

  terlanjur sekali sekala xpe... haha

  ReplyDelete
 7. adam steven: bukan org utara panggil souvenir tu jajan ka...

  ReplyDelete
 8. xlah... x pernah dgr pun.... heheh.. mb aku org utara moden kowt... hahaha

  ReplyDelete